Sernik na ostro

4.5 (189 ocen)

To pyszny sernik w którym bakalie zastąpione zostały pokrojonymi warzywami, a cukier przyprawami i czosnkiem.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm lub wysoka forma na tarte

    Ciasto:
    - ¾ szklanki mąki razowej,
    - ¾ szklanki mąki tortowej,
    - 12 dag margaryny,
    - 1 jajko,
    - 0,5 łyżeczki soli,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    - 80 dag sera białego,
    - 5 jajek,
    - 1 mały por,
    - 1 duża papryka czerwona
    - Pęczek koperku,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 3 ząbki czosnku,
    - Sól, pieprz,
    - 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Sernik na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy ręką. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowana formę. Oblepiamy dno i brzegi.
  • 2. Por kroimy z cienkie plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Ucieramy masło, dokładamy stopniowo żółtka. Ciągle ucierając dokładamy ser, następnie mąkę, proszek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wsypujemy do masy serowej warzywa. Całość łączymy z ubitymi białkami i doprawiamy.
    Ciasto przekładamy do formy wyłożonej ciastem kruchym .

    Sernik pieczemy 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Por Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować