Sernik na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik: margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka ser i budynie.Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.Ciasto podzielić na 2 części.Sernik piec w temp.180 st.C przez ok.35min.
Masa jabłkowa: obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Masło roztopić,dodać starte jabłka i chwilkę prażyć pod przykryciem(dodać 2-3 łyżki wody,jeżeli jabłka mają za mało soku). Rozprażone jabłka podzielić na 2 części:do jednej dodać suchą galaretkę zieloną, do drugiej galaretkę czerwoną.Każdą część wymieszać i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się galaretki.
Dżem brzoskwiniowy:dżem zmiksować, dodać suchą galaretkę i podgrzewać do czasu jej rozpuszczenia.
Masa serowa:żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić, dodać żelatynę,cukier puder do smaku i na koniec delikatnie wmieszać serek mascarpone.
Złożenie ciasta:
sernik
masa jabłkowa czerwona
rozłożyć biszkopty
masa jabłkowa zielona
sernik
masa serowa
dżem brzoskwiniowy.
Komentarze