Sernik na lato

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Pieczenie to moja pasja

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • SERNIK:
    1 1/2 kg zmielonego sera białego
    1/2 kg cukru pudru
    40 dag margaryny
    2 budynie waniliowe
    15 jaj
    MASA JABŁKOWA:
    2 1/2 kg jabłek
    2 łyżki masła
    2 galaretki zielone
    2 galaretki czerwone
    DŻEM BRZOSKWINIOWY:
    1 słoik dżemu brzoskwiniowego
    2 łyżki suchej galaretki brzoskwiniowej
    MASA SEROWA:
    1/2 śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 kg serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    DODATKOWO:
    25dag biszkoptów okrągłych
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik: margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka ser i budynie.Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.Ciasto podzielić na 2 części.Sernik piec w temp.180 st.C przez ok.35min.
    Masa jabłkowa: obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Masło roztopić,dodać starte jabłka i chwilkę prażyć pod przykryciem(dodać 2-3 łyżki wody,jeżeli jabłka mają za mało soku). Rozprażone jabłka podzielić na 2 części:do jednej dodać suchą galaretkę zieloną, do drugiej galaretkę czerwoną.Każdą część wymieszać i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się galaretki.
    Dżem brzoskwiniowy:dżem zmiksować, dodać suchą galaretkę i podgrzewać do czasu jej rozpuszczenia.
    Masa serowa:żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić, dodać żelatynę,cukier puder do smaku i na koniec delikatnie wmieszać serek mascarpone.
    Złożenie ciasta:
    sernik
    masa jabłkowa czerwona
    rozłożyć biszkopty
    masa jabłkowa zielona
    sernik
    masa serowa
    dżem brzoskwiniowy.

Porady

Masę jabłkową należy wylewać na sernik zimną.jc

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować