Ciasto na lato

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto jest szybkie w wykonaniu, smaczne i bardzo ładnie prezentuje się na stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt: 3 jaja, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 4 czubate łyżki mąki tortowej, 1 łyżka oleju, niecała łyżeczka proszku do pieczenia.
    1 galaretka ( w dowolnym smaku)
    1 opakowanie kremu karpatkowego
    2 garście truskawek lub innych owoców np: jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy jak w opisie. odstawiamy.
    W tym czasie robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka oraz olej- to miksujemy krótko. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 160 stopni C.
    Gdy biszkopt wystygnie, układamy owoce tak, jak lubimy.Truskawki dobrze przekroić na pół i układać "środkami" do ciasta, by sok wsiąkał w biszkopt. Gdy galaretka będzie tężeć wylewamy ją na ciasto z owocami. Wstawiamy do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Po tym czasie robimy krem karpatkowy na samym mleku ( jeśli jest to opakowanie na 400 ml mleka- wystarczy przygotować połowę opakowania, lub całość i wykorzystać do innego ciasta lub ciasteczek). Kremem stroimy ciasto według uznania. Smacznego.

Porady

By biszkopt szybciej wystygł, wyciągam go z papierem z tortownicy na kratkę. Potem wkładam z powrotem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować