Ciasto na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy jak w opisie. odstawiamy.
W tym czasie robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka oraz olej- to miksujemy krótko. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 160 stopni C.
Gdy biszkopt wystygnie, układamy owoce tak, jak lubimy.Truskawki dobrze przekroić na pół i układać "środkami" do ciasta, by sok wsiąkał w biszkopt. Gdy galaretka będzie tężeć wylewamy ją na ciasto z owocami. Wstawiamy do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Po tym czasie robimy krem karpatkowy na samym mleku ( jeśli jest to opakowanie na 400 ml mleka- wystarczy przygotować połowę opakowania, lub całość i wykorzystać do innego ciasta lub ciasteczek). Kremem stroimy ciasto według uznania. Smacznego.
Porady
By biszkopt szybciej wystygł, wyciągam go z papierem z tortownicy na kratkę. Potem wkładam z powrotem.
Komentarze