Sernik gotowany

4.47 (155 ocen)

  • 50 min

Przepis od mojej kochanej teściowej

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    60 dag mąki
    250g margaryny
    1 szkl cukru pudru
    3 jajka
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa serowa:
    1 kg białego sera (może być z wiaderka)
    20 dag cukru
    15 dag masła
    6 łyżek mleka
    4 żółtka
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    Olejek arakowy
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia posiekać nożem. Następnie dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, rozwałkować, przełożyć do blaszki i każdy placek upiec osobno na złoty kolor w temp 190 stopni.
  • 2. Masa serowa:
    Do zmielonego sera dodać cukier i żółtka. Masło rozpuścić garnku i dodać do niego masę serową zagotować cały czas mieszając – masa serowa ma się zrobić rzadka. Mąkę rozpuścić z mlekiem wlać do sera, dodać olejek. Gotować ok. 3 minut. Masa zrobi się gęsta. Ostudzone placki przekładać gorącym serem. Wierzch placka polać polewą czekoladową.

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować