Sernik czekoladowy

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Jest to dość stary przepis, ciasto to piekła często moja babcia. Łatwy i szybki sernik bez którego nie obędzie się np. imieninowa kawa...

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    0,5 kg mąki
    1,5 szklanki cukru
    15 dag margaryny
    4 łyżki kakao
    proszek do pieczenia
    4 łyżki śmietany (najlepiej 30 %)
    Masa serowa:
    1,75 kg- 2kg serka (najlepiej śmietankowego)
    8 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1 budyń wanilinowy lub śmietankowy
    1olejek pomarańczowy
    15dag-20dag margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Wszystkie składki ciasta czekoladowego zagnieść. 2/3 tej ciasta wykładamy na wysmarowaną margaryną i mąką blachę.
  • 2. Masa serowa:
    Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy.
    Do innej miski dodajemy kolejno: ser, żółtka, 1,5 szklanki cukru,budyń, 15dag- 20 dag margaryny, olejek pomarańczowy. Wszystko ucieramy za pomocą drewnianej kuli do ciasta. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy ubite wcześniej białka. Wszystko razem łączymy również kulą.
  • 3. Na przygotowaną blachę z ciastem czekoladowym wykładamy masę serową. Na wierzch kruszymy 1/3 ciasta czekoladowego.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200stopni Celsjusza i pieczemy ok. 80 minut do uzyskania złotego koloru. Po wystygnięciu można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Porady

Jeśli zależy nam by ciasto nie opadło należy upieczone ciasto zostawić w otwartym piekarniku, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować