Sernik czekoladowy

5 (149 ocen)

  • 5 godz.

Przedstawiam jedno z wielu wymyślonych przeze mnie ciast :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x24

    Składniki na placki serowo-czekoladowe:
    1 kg i 200 g sera białego zmielonego
    350 g cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    10 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    100 g czekolady białej
    100 g czekolady gorzkiej
    aromat pomarańczowy

    Składniki na krem jasny i ciemny:
    1 budyń waniliowy
    1 1/2 szklanki mleka
    1 kostka margaryny lub masła
    2 wyparzone żółtka
    aromat wanilinowy
    100 g czekolady białej
    100 g czekolady mlecznej
    4 łyżki cukru
    Do dekoracji:
    Lukier
    Posypka cukrowa
    Pisaki cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie placków serowo-czekoladowych:
    Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem Wanilinowym do białości. Margarynę utrzeć na puch, dodać do masy jajecznej wraz z białym serem,ucierając. Pod koniec dodać aromat pomarańczowy i budyń. Wymieszać. Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masę serową podzielić na 2 w miarę równe części i pół przełożyć do drugiej miski, do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę jasną a do drugiej czekoladę gorzką. Wymieszać. Masę białą podzielić na 2 części i wyłożyć do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę ciemną też podzielić na 2 części i wyłożyć do dwóch blach. Piec ok. 50 minut w temp. 170 s. C

    Wykonanie kremu jasnego i ciemnego:
    W 1/2 szklanki rozmieszać budyń waniliowy, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczony proszek, wymieszać i wystudzić. Czekolady rozpuścić w 2 oddzielnych miskach w kąpieli wodnej i ostudzić. Margarynę lub masło utrzeć na puch dodając sparzone żółtka i aromat waniliowy, dodawać partiami wystudzony budyń. Krem podzielić na pół i do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę jasna a do drugiej ciemną, wymieszać. Obydwa kremy podzielić na 2 części.
    Złożenie sernika:
    Blat serowy jasny
    I część kremu ciemnego
    blat serowy ciemny
    I część kremu jasnego
    blat serowy jasny
    II część kremu ciemnego
    blat serowy ciemny
    II część kremu jasnego
    Tak złożony sernik wstawić do lodówki na ok. 2 godziny
    Wierzch sernika udekorowałam pisakami,posypką i lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować