• Sernik czekoladowy

    Dodane przez: ania11118191

  • Jest to dość stary przepis, ciasto to piekła często moja babcia. Łatwy i szybki sernik bez którego nie obędzie się np. imieninowa kawa...

  • Składniki

    Ciasto czekoladowe:
    0,5 kg mąki
    1,5 szklanki cukru
    15 dag margaryny
    4 łyżki kakao
    proszek do pieczenia
    4 łyżki śmietany (najlepiej 30 %)
    Masa serowa:
    1,75 kg- 2kg serka (najlepiej śmietankowego)
    8 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1 budyń wanilinowy lub śmietankowy
    1olejek pomarańczowy
    15dag-20dag margaryny

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto czekoladowe: Wszystkie składki ciasta czekoladowego zagnieść. 2/3 tej ciasta wykładamy na wysmarowaną margaryną i mąką blachę.

    2.

    Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy. Do innej miski dodajemy kolejno: ser, żółtka, 1,5 szklanki cukru,budyń, 15dag- 20 dag margaryny, olejek pomarańczowy. Wszystko ucieramy za pomocą drewnianej kuli do ciasta. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy ubite wcześniej białka. Wszystko razem łączymy również kulą.

    3.

    Na przygotowaną blachę z ciastem czekoladowym wykładamy masę serową. Na wierzch kruszymy 1/3 ciasta czekoladowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200stopni Celsjusza i pieczemy ok. 80 minut do uzyskania złotego koloru. Po wystygnięciu można polać lukrem lub polewą czekoladową.

  • Rady

    Jeśli zależy nam by ciasto nie opadło należy upieczone ciasto zostawić w otwartym piekarniku, aż osiągnie temperaturę pokojową.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, szkola_babci
  • 0 komentarzy

Dodane przez: ania11118191

ania11118191 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-24T17:01:19+02:00

530 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »