SERNIK BEZ SERA

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty do wykonania, i bardzo smaczny

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód ciasta:
    1/2 szkl. cukru kryształ
    1 margaryna ( np. Kasia)
    1 i 1/2 szkl. mąki zwyklej
    1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
    1 mały proszek do pieczenia
    5 żółtek ( białka pozostawić do masy serowej)
    Masa serowa:
    5 białek
    1 i 1/2 szkl. cukru kryształ( można dodać trochę mniej cukru)
    1 budyń śmietankowy
    3 ukwaszone duże śmietany 18 % ( 330 ml.) np. firmy Mleczna Dolina
    ( można zwiększyć masę serową o 1/2 porcji dodając ( 2 białka, łyżkę mąki ziemniaczanej lub pół budyniu i 1 i 1/2 ukwaszonych śmietan) wtedy ciasto jest wyższe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasta:
    wszystkie składniki zagnieść, małą kulkę ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę standardowej wielkości.
    Masa serowa:
    5 białek ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać budyń śmietankowy i ukwaszone śmietany. Wszystko delikatnie zamieszać i wylać na ciasto spodnie.
    Kruszonka:
    Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto.
    Piec w piekarniku bez termoobiegu w temp. ok 170 stopni az do zrumienienia. Uwaga! Nie piec zbyt długo bo będzie za suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować