Spód ciasta:
1/2 szkl. cukru kryształ
1 margaryna ( np. Kasia)
1 i 1/2 szkl. mąki zwyklej
1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
1 mały proszek do pieczenia
5 żółtek ( białka pozostawić do masy serowej)
Masa serowa:
5 białek
1 i 1/2 szkl. cukru kryształ( można dodać trochę mniej cukru)
1 budyń śmietankowy
3 ukwaszone duże śmietany 18 % ( 330 ml.) np. firmy Mleczna Dolina
( można zwiększyć masę serową o 1/2 porcji dodając ( 2 białka, łyżkę mąki ziemniaczanej lub pół budyniu i 1 i 1/2 ukwaszonych śmietan) wtedy ciasto jest wyższe.
Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ciasta:
wszystkie składniki zagnieść, małą kulkę ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę standardowej wielkości.
Masa serowa:
5 białek ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać budyń śmietankowy i ukwaszone śmietany. Wszystko delikatnie zamieszać i wylać na ciasto spodnie.
Kruszonka:
Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto.
Piec w piekarniku bez termoobiegu w temp. ok 170 stopni az do zrumienienia. Uwaga! Nie piec zbyt długo bo będzie za suchy.
Komentarze