• PUSZYSTY SERNIK

    Dodane przez: ewka0605

  • Przepis otrzymalam od mojej kuzynki. Sernik jest wilgotny, pulchny i dlugo utrzymuje swiezosc. Jest pyszny i czesto kroluje na moim stole. Goraco zachecam do skorzystania z tego przepisu.

  • Składniki

    SPOD - CIASTO KRUCHE:
    1/2 kostki margaryny Kasia
    1 szklanka maki pszennej
    3 zoltka ( bialka pozostawic do masy serowej )
    1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 lyzeczki cukru krysztal

    MASA SEROWA
    1 kg sera ( wiaderko Jana lub innej firmy )
    6 jajek i 3 bialka ze spodu
    2 budynie waniliowe
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki oleju
    2 1/2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki cukru krysztalu

  • Sposób przygotowania

    1.

    SPOD Zagniesc skladniki ciasta kruchego. Ciastem wylepic wysmarowana blache wielkosci 25/40 cm.

    2.

    MASA SEROWA Oddzielic bialka od zoltek. Ubic na sztywno piane z bialek ( 6 + 3 bialka ze spodu), dodac cukier krysztal. Dalej miksowac do uzyskania gestej masy. Ser z zoltkami, budyniami waniliowymi i cukrami waniliowymi zmiksowac. Dodac mleko i olej. Do masy dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac.

    3.

    Wylac mase serowa na ciasto kruche i piec poltora godziny w temperaturze 180° C. Po calkowitym ostygnieciu polac ciasto lukrem. Mozna udekorowac wierzch skorka pomaranczowa.

  • Rady

    Masa serowa ma plynna konsystencje czym nie nalezy sie zrazac.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • Polecamy:

  • 10 komentarzy
    • maleńka
      2013-05-29T21:43:54+02:00 maleńka
      Piekę ten sernik dość często,przepis mam ze strony Wielkie żarcie.Sernik jest przepyszny,goraco polecam.
    • dagmara1
      2013-05-30T21:38:04+02:00 dagmara1
      troche przypomina sernik z rosą?
    • DanusiaC
      2013-05-30T22:41:51+02:00 DanusiaC
      Zabieram przepis i pozdrawiam.
    • Gość
      2013-05-31T12:42:30+02:00 gość IP: 79.184.*.*
      Piekę identyczny tylko z mniejsza iloscia oleju (pol szkl) i mleka (1szkl). Serniczek jest pysznyy :)
    • Gość
      2015-04-09T09:44:03+02:00 gość IP: 81.190.*.*
      Grącoi polecam jeśli ktoś lubi mokry sernik :) takiego szukałam.
      Nie wiem tylko dlaczego popekał mi z jednej strony.
      Ale był pyszny mimo to :)
    • Gość
      2015-04-11T23:19:40+02:00 anieś (gość) IP: 31.0.*.*
      Serniczek pyszny ;) Polecam
    • Gość
      2015-12-05T17:46:28+01:00 babeczka (gość) IP: 185.96.*.*
      pychota !!!! mogła bym jesc go 5 razy dziennie ! hi hi hi....trafiliscie na łasucha...
    • Gość
      2016-02-21T10:08:12+01:00 Groszek (gość) IP: 5.60.*.*
      Sernik puszysty jak chmurka :), wyszedł bardzo wysoki. Dziękuję za przepis, zapisuję go w moim zeszycie dla super przepisów. Ja dałam 2 szklanki mleka, dodałabym trochę więcej cukru, może dlatego, że dodałam sok i skórkę z połowy cytryny, przez co sernik wyszedł mocno cytrynowy.
    • Bożena1960
      2016-02-21T12:27:37+01:00 Bożena1960
      Pyszny serniczek .Porywam przepis bo uwielbiamy serniczki.;)
    • Gość
      2016-05-03T12:48:11+02:00 Magda (gość) IP: 193.17.*.*
      Blaszka tradycyjna czy ta duza z piekarnika?

Dodane przez: ewka0605

ewka0605 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-29T20:09:33+02:00

23359 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem