• PUSZYSTY SERNIK

    Dodane przez: ewka0605

  • Przepis otrzymalam od mojej kuzynki. Sernik jest wilgotny, pulchny i dlugo utrzymuje swiezosc. Jest pyszny i czesto kroluje na moim stole. Goraco zachecam do skorzystania z tego przepisu.

  • Składniki

    SPOD - CIASTO KRUCHE:
    1/2 kostki margaryny Kasia
    1 szklanka maki pszennej
    3 zoltka ( bialka pozostawic do masy serowej )
    1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 lyzeczki cukru krysztal

    MASA SEROWA
    1 kg sera ( wiaderko Jana lub innej firmy )
    6 jajek i 3 bialka ze spodu
    2 budynie waniliowe
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki oleju
    2 1/2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki cukru krysztalu

  • Sposób przygotowania

    1.

    SPOD Zagniesc skladniki ciasta kruchego. Ciastem wylepic wysmarowana blache wielkosci 25/40 cm.

    2.

    MASA SEROWA Oddzielic bialka od zoltek. Ubic na sztywno piane z bialek ( 6 + 3 bialka ze spodu), dodac cukier krysztal. Dalej miksowac do uzyskania gestej masy. Ser z zoltkami, budyniami waniliowymi i cukrami waniliowymi zmiksowac. Dodac mleko i olej. Do masy dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac.

    3.

    Wylac mase serowa na ciasto kruche i piec poltora godziny w temperaturze 180° C. Po calkowitym ostygnieciu polac ciasto lukrem. Mozna udekorowac wierzch skorka pomaranczowa.

  • Rady

    Masa serowa ma plynna konsystencje czym nie nalezy sie zrazac.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 4 komentarze
    • maleńka
      2013-05-29T21:43:54+02:00 maleńka
      Piekę ten sernik dość często,przepis mam ze strony Wielkie żarcie.Sernik jest przepyszny,goraco polecam.
    • dagmara1
      2013-05-30T21:38:04+02:00 dagmara1
      troche przypomina sernik z rosą?
    • DanusiaC
      2013-05-30T22:41:51+02:00 DanusiaC
      Zabieram przepis i pozdrawiam.
    • Gość
      2013-05-31T12:42:30+02:00 gość IP: 79.184.*.*
      Piekę identyczny tylko z mniejsza iloscia oleju (pol szkl) i mleka (1szkl). Serniczek jest pysznyy :)

Dodane przez: ewka0605

ewka0605 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-29T20:09:33+02:00

4585 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem