Sernik bez masła

4.45 (177 ocen)

  • 2 godz.

Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg twarogu
    6 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    250 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik bez masła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.
    Żółtka ucieram z cukrem do białości.
    Twaróg mielę trzykrotnie.
    Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką.
    Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.
    Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej.
    Upieczony sernik zostawiam na 10 min. w gorącym piekarniku, następnie wyjmuję i usuwam folię. Odstawiam , aż całkowicie ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować