Takimi serniczkami obdarowujemy rodzinę na Wielkanoc. Wyglądają uroczo i lepiej niż kawałek odkrojonego ciasta. Przepis powstał, gdy w domu zabrakło aromatu. Piekę go w małym, emaliowanym garnku.
Serniczek landrynkowo-jagodowy z sosem adwokatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozgniatamy lub mielimy, mieszamy z masłem. Wykładamy dno garnka wyłożonego pergaminem (o średnicy 15 cm). Schładzamy.
2.Żółtko ucieramy na kogel-mogel z połową cukru, a z drugą połową ubijamy pianę. Landrynki zawinięte w ściereczkę, rozbijamy tłuczkiem. Zalewamy odrobiną wrzątku i lekko podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy kogel-mogel i ubitą pianę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy skórki cytrynowe, do drugiej rozgniecione widelcem i lekko odciśnięte jagody. Do masy cytrynowej wlewamy syrop z landrynek i dodajemy łyżkę budyniu w proszku. Do masy jagodowej dodajemy 2 łyżki budyniu.
3.Na ciasteczkowy spód wylewamy masę cytrynową, a na nią wykładamy masę jagodową (najlepiej małymi porcjami- łyżką). Garczek wstawiamy dodatkowo do większej blachy do ciasta (żeby się nie przypalił spód).Pieczemy 50 min w 180 st.
4.Mascarpone mieszamy z cukrem i adwokatem. Sosem polewamy wystudzony sernik lun każdy kawałek z osobna.
Komentarze