Schab z musztardą

4.5 (150 ocen)

Pieczeń jest miękka i soczysta. Idealnie nadaje się zarówno na gorąco do obiadu, jak i na zimno jako wędlina.

Składniki:

  • ok. 80 dag schabu wieprzowego
    2 łyżki musztardy
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki rozmarynu
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka kminku
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab osuszyć ręcznikiem papierowym, ponakłuwać bardzo dokładnie widelcem. Natrzeć solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.
  • Schab z musztardą 2. 2 łyżki oliwy, musztardę, rozmaryn, majeranek, kminek, ziele angieskie, liść laurowy i paprykę wymieszać. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Schab z musztardą 3. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy. Ułożyć w nim przygotowane mięso, podlać ok. 1 szklanką wody, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1,5-2 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować