Sałatka, do której składniki są dostępne przez okrągły rok. Właściwie powinna się nazywać "całoroczna", ale skoro powstała w zimie, to niech będzie "zimowa" ;)
Sałatka "zimowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Z cebuli zdejmujemy łupinę, kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2.Kukurydzę, ryż, jajka, cebulę i jabłko wraz z sokiem przekładamy do miski, dodajemy zieloną pietruszkę, po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego oraz musztardę. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, Jeśli potrzeba dodajemy jeszcze majonez i/lub jogurt. Mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny, aby smaki się połączyły.
Komentarze