Sałatka "zimowa"

0 (0 ocen)

Sałatka, do której składniki są dostępne przez okrągły rok. Właściwie powinna się nazywać "całoroczna", ale skoro powstała w zimie, to niech będzie "zimowa" ;)

Składniki:

  • 1/3 szklanki ryżu
    5 jajek
    1 puszka kukurydzy
    1 czerwona cebula
    1 jabłko
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki majonezu
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka "zimowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Z cebuli zdejmujemy łupinę, kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. Kukurydzę, ryż, jajka, cebulę i jabłko wraz z sokiem przekładamy do miski, dodajemy zieloną pietruszkę, po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego oraz musztardę. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, Jeśli potrzeba dodajemy jeszcze majonez i/lub jogurt. Mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny, aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Jabłka Jajka Kukurydza Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować