Ogórki, papryka i cebula w słodko kwaśnej zalewie. Ulubiona sałatka mojej córki. Przepis od cioci dla mojej mamy i służy nam już ok. 10 lat. Co roku zmieniamy mu tylko "szatę graficzną". Tak wygląda tegoroczna sałatka, choinka i gwiazdki.
50 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ogórki gruntowe 4 kg
papryka 1 kg
cebula 0,5 kg
zalewa : woda 5 szklanek
ocet 3 szklanki
cukier 3,5 szklanki
dekoracja : zielona papryka, marchewka i ziarna pieprzu
Sałatka zimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić dekorację z papryki i marchewki.
Ja posługuję się foremkami.
Cebulę obrać pokroić w kostkę.
Ogórki i paprykę opłukać, ogórki obrać i razem z papryką pokroić w kostkę.
9 szklanek wody wymieszać z 4 łyżkami soli i zalać warzywa.
Pozostawić na 2 godziny, potem odlać wodę.
Warzywa powkładać do wyparzonych słoików, po bokach ułożyć dekorację.
Zalewa.
Wodę z octem i cukrem zagotować.
Gorącą zalewą zalać słoiki z warzywami i pasteryzować 10 minut.
W Święta wyjąć taką sałatkę to pełnia szczęścia :)
Komentarze