Sałatka ze szparagami i rzeżuchą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię kulinarne wyzwania, dlatego często eksperymentuję, dobierając składniki do moich potraw. Z tej sałatki rodzina była bardzo zadowolona.

Składniki:

  • ● 1/2 kg szparagów
    ● łyżka masła
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● 20 dag pieczarek
    ● sok z 1 cytryny
    ● 3 łyżki octu malinowego
    ● 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    ● sól, pieprz
    ● 6 łyżek oleju
    ● garść rzeżuchy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szparagami i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ze szparagami i rzeżuchą 1. Rzeżuchę płuczemy i osuszamy.
    Połowę wkładamy do salaterki.
    Szparagi myjemy, białe
    obieramy poniżej główek, odcinamy
    zdrewniałe końce (zielonych
    nie obieramy). Gotujemy ok. 10 minut (zielone nieco krócej)
    w osolonej wodzie z dodatkiem
    masła i cukru. Odcedzamy
    i studzimy. Kroimy w 4-cm kawałki.
    Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plastry. Skrapiamy
    sokiem z cytryny. Wsypujemy
    do szparagów. Mieszamy.
  • Sałatka ze szparagami i rzeżuchą 2. Ocet mieszamy z kolendrą
    i pieprzem. Stopniowo wlewamy
    olej. Mieszamy ze szparagami
    i pieczarkami, doprawiamy solą.
    Wykładamy na rzeżuchę. Posypujemy
    pozostałą rzeżuchą.

Porady

W sezonie pieczarki warto zastąpić małymi, zblanszowanymi kurkami. Sałatka będzie bardziej aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować