Czy można oprzeć sie takiej piękniej sałatce? ja zjadłam ja na kolację:)
Składniki:
60 g pekinki
60 g ogórka
4 pomidorki cherry
2 plastry czerwonej cebuli
1 łyżka kiełków fasoli mung ze słoika
2 jajka
Sól,pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
15 g słonecznika
Dietetyczna sałatka z pekinki z jajkiem i kiełkami fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i dobrze osuszyć. Pekinkę pokroić w cienkie piórka. Ogórka ( nie obranego) pokroić w małą kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulkę drobniutko posiekać. Fasolę dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
2.Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Pokroić na ćwiartki. Słonecznik uprażyć na suchej i czystej patelni.
Sałatkę przed podaniem posypać słonecznikiem i ułożyć cząstki jajka.
Smacznego!
Komentarze