Sałatka z jajkiem, szynką i kiełkami fasoli mung

4.41 (176 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Jej wykonanie jest bardzo proste i zajmuje mało czasu, co jest dużym plusem. Doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i na wszelkiego rodzaju imprezach, przyjęciach typu Sylwester, urodziny czy imieniny. Moi goście byli nią zachwyceni.
Kiełki fasoli mung mogą to idealny dodatek do sałatek. Są twarde i chrupkie o delikatnym smaku. Poza walorami smakowymi posiadają tez wiele cennych wartości.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok. 300 g szynki konserwowej,
    ok. 150 dag sera żółtego,
    mała puszka kukurydzy,
    mała puszka kiełków fasoli mung,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    2-3 ogórki kiszone,
    1/3 małej cebuli ,
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    2-3 łyżki majonezu,
    1 łyżka musztardy sarepskiej,
    sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.41 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jajkiem, szynką i kiełkami fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję w drobną kostkę i lekko solę aby zmiękła. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórka kroję w drobną kostkę. Kukurydzę odsączam. Kiełki również odsączam i kroję na mniejsze kawałki ( można zostawić też całe bez krojenia). Jajka ścieram na tarce o małych oczkach. Majonezem łaszczę z musztardą i dodaję do sałatki. Dodaję również posiekana natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszam i przyprawiam do smaku według uznania.
    Odstawiam do lodówki aby sałatka się „przegryzła”. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować