Sałatka z makaronu i pieczarek

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na pomysł sałatki wpadłem, gdy chciałem zrobić coś oryginalnego, a niedrogiego, na swoją imprezę urodzinową. To było pierwsze danie, które zniknęło z półmiska.

Składniki:

  • ● 1/2 kg makaronu w kształcie ziarenek ryżu
    ● 25 dag pieczarek
    ● pół pęczka koperku
    ● sól
    ● pieprz
    ● majonez
    ● ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z makaronu i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z makaronu i pieczarek 1. Pieczarki starannie oczyszczamy,
    myjemy i w całości
    wrzucamy do lekko osolonej
    wrzącej wody i obgotowujemy
    nie dłużej niż 5 minut. Ugotowane
    pieczarki dokładnie odcedzamy
    na sicie. Odstawiamy do
    ostygnięcia, a następnie drobniutko
    kroimy lub ścieramy na tarce do warzyw o średnich
    oczkach.
  • 2. Makaron gotujemy we wrzącej
    osolonej wodzie według
    przepisu na opakowaniu (do
    wody dodajemy odrobinę oleju
    oraz ząbek czosnku).
  • 3. Makaron odcedzamy na sicie,
    przelewamy zimną wodą,
    jeszcze raz odcedzamy i dodajemy
    do ostudzonych pieczarek.
    Mieszamy. Wsypujemy
    drobniutko posiekany koperek
    (kilka gałązek odkładamy do
    dekoracji), doprawiamy solą
    i pieprzem do smaku i mieszamy
    z majonezem – taką ilością,
    aby sałatka nie była zbyt mokra.
    Majonez powinien tylko związać
    składniki. Odstawiamy na
    godzinę, by się przegryzła.

Porady

● Smak sałatki można zaostrzyć, dodając do niej rozgnieciony lub drobniutko posiekany ząbek czosnku albo zeszkloną, drobno pokrojoną cebulę. ● Majonez, który dodajemy do sałatki, można wymieszać z niewielką ilością łagodnej musztardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować