Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca zapiekanka na obiad. Przygotowana z domowego makaronu. Bardzo podzielna. Z tego przepisu wychodzi 4 spore porcje. Bezmięsna, więc osoby nie jedzące mięsa będą zadowolone. Sporo przy niej pracy, ale warto. Zróbcie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na makaron domowy:
    2 szklanki mąki tortowej
    4 małe jajka
    pół łyżeczki soli

    Na pieczarki:
    50 dag pieczarek
    2 duże cebule
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania
    oregano suszone według uznania

    Na sos:
    330 g śmietany 18 %
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania
    oregano suszone według uznania

    Dodatkowo:
    35 dag sera żółtego
    masło do posmarowania formy
    olej do smażenia
    sól do gotowania makaronu
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy makaron. 1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
    Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał.
  • Gotowanie. 2. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
  • Pieczarki. 3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Studzimy.
  • Sos. 4. Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • Składanie. 5. Składanie: Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Połowę makaronu wykładamy na dno formy, następnie połowę pieczarek i posypujemy odrobiną sera żółtego, następnie pozostały makaron, pieczarki i połowę sera żółtego. Następnie zalewamy całość sosem.
  • Pieczenie. 6. Pieczenie: Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Upieczoną posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
  • Podajemy. 7. Gotowe: Podajemy na gorąco. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 spore porcje. Można użyć gotowego kupnego makaronu. Szklanka do odmierzania składników na makaron i pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Makaron Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować