Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

  • wyświetlono: 537 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszna i sycąca zapiekanka na obiad. Przygotowana z domowego makaronu. Bardzo podzielna. Z tego przepisu wychodzi 4 spore porcje. Bezmięsna, więc osoby nie jedzące mięsa będą zadowolone. Sporo przy niej pracy, ale warto. Zróbcie.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Na makaron domowy:
2 szklanki mąki tortowej
4 małe jajka
pół łyżeczki soli

Na pieczarki:
50 dag pieczarek
2 duże cebule
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania

Na sos:
330 g śmietany 18 %
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania

Dodatkowo:
35 dag sera żółtego
masło do posmarowania formy
olej do smażenia
sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

  • Domowy makaron.1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
    Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał.
  • Gotowanie.2. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
  • Pieczarki.3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Studzimy.
  • Sos.4. Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • Składanie.5. Składanie: Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Połowę makaronu wykładamy na dno formy, następnie połowę pieczarek i posypujemy odrobiną sera żółtego, następnie pozostały makaron, pieczarki i połowę sera żółtego. Następnie zalewamy całość sosem.
  • Pieczenie.6. Pieczenie: Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Upieczoną posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
  • Podajemy.7. Gotowe: Podajemy na gorąco. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
Można użyć gotowego kupnego makaronu.
Szklanka do odmierzania składników na makaron i pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ZapiekankapieczarkimakaronJajkaser żółtymąkabez mięsazapiekanka z makaronemmakaronowa zapiekankadomowy makaronbezmięsny obiadsycący obiadobiad z piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: Ola1984

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem...

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Dodane przez: jolantagłówka

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami

Ekspresowa w przygotowaniu i przepyszna!...

Zapiekanka gyros z ryżem i pieczarkami

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Zapiekanka gyros z ryżem i pieczarkami

Dość długo przymierzałam się do...

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, kiełbasą i papryką.

Dodane przez: neliada

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, kiełbasą...

Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Zapiekanka z makaronu i gyrosa

Zapiekanki, to szybkie do wykonania...

zapiekanka ziemniaczana

Dodane przez: Bożena Z.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

Pyszna zapiekanka z kurczakiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE