sałatka MIMOZA Z TUŃCZYKIEM

4.5 (162 ocen)

strzał w dziesiatkę

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków
    Jabłko
    Duża cebula
    2 średnie marchewki
    Pół dużego selera
    2 korzenie pietruszki
    4-5 jajek
    2 puszki tuńczyka w oleju
    5-6 łyżek majonezu
    Łyżka gęstej śmietany
    Sól, pieprz
    Sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka mimoza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny oraz ziemniaki ugotuj w mundurkach .Osącz tuńczyka z oleju, ugotuj jajka na twardo.
    Obierz ze skórek warzywa, cebulę, jabłko, jajka – ze skorupek.
    Na duży talerz lub salaterkę najpierw zetrzyj ziemniaki.
    Na nich rozłóż tuńczyka, pokrojoną cebulę i starte jabłko.
    Potem kolejno i pietruszkę, seler, marchewkę i jajka (jedno żółtko pozostaw).
    Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem.
    Połącz majonez ze śmietaną i sokiem z cytryny, polej obficie sałatkę.
    Udekoruj pokruszonym żółtkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować