Sałatka Mimoza z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wspaniałe połączenie składników spowoduje, że sięgniesz po ten przepis nie jeden raz.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ziemniaki
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    3 marchewki
    300 g pieczarek
    1 cebula
    1 zielony ogórek
    4 jajka
    100 g startego sera żółtego
    sól
    pieprz
    5 łyżek majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    olej
    koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka mimoza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki oczyścić, umyć, a następnie ugotować w mundurkach. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Tuńczyka rozdrobnić, odsączyć.
  • 3. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę zeszklić na oleju, następnie dodać pieczarki. Smażyć do momentu aż odparują. Posolić. Wystudzić.
  • 5. Ogórka umyć, przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć środki. Pokroić w kosteczkę.
  • 6. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach osobno białka i osobno żółtka.
  • 7. Jogurt wymieszać z majonezem.
  • 8. W naczyniu układać kolejno warstwę:

    - ziemniaków /posolić, oprószyć pieprzem/
    - majonezu z jogurtem
    - tuńczyka
    - marchewki
    - pieczarek z cebulką
    - majonezu z jogurtem
    - ogórków /posolić, oprószyć pieprzem/
    - białek
    - majonezu z jogurtem
    - sera żółtego
    - żółtek
  • 9. Wierzch ozdobić koperkiem.
  • 10. Inspiracja z internetu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować