Sałatka, która w moim domu rodzinnym serwowana jest od lat...to właściwie pierwsza warstwowa sałatka jaką jadłam, może stąd mój sentyment do niej... Pewnie każdy ją jadł, ale warto co jakiś czas sobie o niej przypomnieć...
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 nieduże cebule
10 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
puszka kukurydzy
mała kapusta pekińska
Majonez
Ketchup
Przyprawa kebab-gyros
Cebulka prażona (do posypania)
Warstwowa sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka pokroić w drobne kawałki, usmażyć na złoto, pod koniec smażenia dodać przyprawę kebab-gyros, ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Kapustę pekińską posiekać.
Następnie składniki ułożyć warstwami: na dno salaterki wsypujemy kurczaka, następnie układamy cebulę, ogórka kiszonego, warstwa keczupu, kukurydza, warstwa majonezu i na wierzch kapusta pekińska.
Można posypać cebulką prażoną.
Komentarze