Sprytny sposób na wykorzystanie kurczaka i warzyw z rosołu (doskonałe także z surowymi warzywami). Wyrazisty warzywny smak sajgonek doskonale komponuje się z każdym sosem.
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- ugotowane skrzydełka z kurczaka: 6 sztuk
- marchewka (surowa lub gotowana, pokrojona w zapałkę): 1 sztuka
- pietruszka (surowa lub gotowana, pokrojona w zapałkę): 1 sztuka
- seler naciowy łodygi (pokrojony w romby): 2 sztuki
- cebulka dymka (pokrojona w romby): 1 pęczek
- pietruszka naciowa (grubo posiekana): 1 pęczek
- słodkie papryczki (pokrojone w kółeczka): 3 sztuki
- papier ryżowy (arkusze): 18 sztuk
- olej do smażenia: 1 litr
Sajgonki po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka obieramy z mięsa, mięso grubo siekamy.
2.Zwilżamy arkusz papieru ryżowego. Gdy papier będzie miękki układamy na nim po kawałku każdego ze składników i zawijamy tak jak krokieta. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Zawinięte sajgonki odkładamy na około 5 minut by papier stężał.
3.W głębokim rondlu lub woku rozgrzewamy olej. Sajgonki smażymy partiami przez kilka minut aż zrobią się zrumienią.
4.Sajgonki podajemy natychmiast z ulubionym sosem.
Doskonałe dla osób nie do końca przekonanych do orientalnych przypraw - zachęcają do smakowych eksperymentów.
Komentarze