Sajgonki po polsku

4.5 (178 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Sprytny sposób na wykorzystanie kurczaka i warzyw z rosołu (doskonałe także z surowymi warzywami). Wyrazisty warzywny smak sajgonek doskonale komponuje się z każdym sosem.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ugotowane skrzydełka z kurczaka: 6 sztuk
    - marchewka (surowa lub gotowana, pokrojona w zapałkę): 1 sztuka
    - pietruszka (surowa lub gotowana, pokrojona w zapałkę): 1 sztuka
    - seler naciowy łodygi (pokrojony w romby): 2 sztuki
    - cebulka dymka (pokrojona w romby): 1 pęczek
    - pietruszka naciowa (grubo posiekana): 1 pęczek
    - słodkie papryczki (pokrojone w kółeczka): 3 sztuki
    - papier ryżowy (arkusze): 18 sztuk
    - olej do smażenia: 1 litr
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Sajgonki po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sajgonki po polsku II 1. Skrzydełka obieramy z mięsa, mięso grubo siekamy.
  • Sajgonki po polsku III 2. Zwilżamy arkusz papieru ryżowego. Gdy papier będzie miękki układamy na nim po kawałku każdego ze składników i zawijamy tak jak krokieta. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Zawinięte sajgonki odkładamy na około 5 minut by papier stężał.
  • Sajgonki po polsku IV 3. W głębokim rondlu lub woku rozgrzewamy olej. Sajgonki smażymy partiami przez kilka minut aż zrobią się zrumienią.
  • Sajgonki po polsku V 4. Sajgonki podajemy natychmiast z ulubionym sosem.

    Doskonałe dla osób nie do końca przekonanych do orientalnych przypraw - zachęcają do smakowych eksperymentów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować