Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Polskie sajgonki z ukrytym w środku makaronem świderkiem i z sosem pieczarkowym to moja propozycja na dzisiejszy obiad.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Sajgonki:

    20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie)
    150g pieczarek
    300g mielonej piersi z kurczaka
    1/2 dużej papryki czerwonej świeżej
    1/2 dużej papryki zielonej
    1/2 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii

    Dodatkowo:

    1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu
    12 płatów papieru ryżowego
    1 małe jajko
    3 łyżki mąki
    6 łyżek bułki tartej
    olej do smażenia

    Sos pieczarkowy:

    1,5l bulionu drobiowego
    1 łyżeczka masła
    350g + 150g pieczarek
    1 cebula
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    100g śmietany 18%
    1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
    1/2 natki pietruszki
    150ml zimnej, przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sajgonki:
    Makaron wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy i wyciągamy po 5 minutach. Przelewamy obficie zimną wodą i pozostawiamy do obeschnięcia.
  • Makaron obtaczamy przygotowanym farszem 2. Pieczarki, paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno siekamy, np przy pomocy rozdrabniacza. Dorzucamy do mięsa mielonego i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Przygotowanym farszem obtaczamy dokładnie każdy świderek. Odkładamy na posypaną mąką deseczkę i schładzamy w lodówce.
  • Każdą sajgonkę owijamy w papier ryżowy, pozostałe panierujemy 3. Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji na opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki.
    Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik.
  • Sos pieczarkowy 4. Sos pieczarkowy:
    350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dusimy na małym ogniu ok 30 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy śmietanę i mieszamy do pozbycia się grudek. Dodajemy ok 50 ml wywaru z pieczarek. Mieszamy i dodajemy do sosu. 150g pieczarek siekamy w pół talarki i przekładamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Rumienimy często mieszając. Sos doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną pietruszkę oraz pieczarki z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papier ryżowy Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować