Pyszne połączenie smaków. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Składniki:
3 filety dorsza
275g ciasta francuskiego
kostka fety
brokuł
pieprz świeżo zmielony czarny i kolorowy
3 plastry żółtego sera
jajko
przyprawa do ryb w młynku
łyżka masła
Rybna zapiekanka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrozić i oprószyć przyprawą do ryb. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować. Następnie ostudzić, rozdrobnić widelcem i wymieszać z fetą, przyprawić czarnym pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Wyłożyć farsz, na środku ułożyć rybę, kilka wiórków masła, przykryć paseczkami żółtego sera. Piec 25-20 minut w 190 stopniach. Przed podaniem oprószyć kolorowym pieprzem.
Porady
Zamiast gotowej przyprawy do ryb można użyć soku z cytryny, soli, pieprzu, odrobiny rozmarynu i tymianku.
Komentarze