Ryba po grecku

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 8 filetów z ulubionej ryby
    2 jajka
    mąka + bułka tarta do panierowania

    4 duże marchewki
    1 pietruszka
    1 średnia cebula
    1 mały por
    1/2 selera
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natrzyj filety pieprzem i solą. Obtocz każdy filet w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smaż ryby z obu stron, aby panierka nabrała złoto-brązowego koloru.
  • 2. Pokrój cebulę i pora w piórka; marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę i por. Następnie dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły. Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. Dopraw warzywa.
  • 3. Na dnie naczynia, w którym będziesz serwować rybę, wyłóż 1/3 część warzyw, a na niej 4 filety. Następnie kolejną 1/3 część warzyw, pozostałe filety i wszystko przykryj pozostałymi jarzynami. Kiedy potrawa całkowicie wystygnie wstaw do lodówki na noc, aby składniki się "przegryzły".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne Marchewka Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować