Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natrzyj filety pieprzem i solą. Obtocz każdy filet w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smaż ryby z obu stron, aby panierka nabrała złoto-brązowego koloru.
2.Pokrój cebulę i pora w piórka; marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę i por. Następnie dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły. Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. Dopraw warzywa.
3.Na dnie naczynia, w którym będziesz serwować rybę, wyłóż 1/3 część warzyw, a na niej 4 filety. Następnie kolejną 1/3 część warzyw, pozostałe filety i wszystko przykryj pozostałymi jarzynami. Kiedy potrawa całkowicie wystygnie wstaw do lodówki na noc, aby składniki się "przegryzły".
Komentarze