Rosól domowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczny rosołek

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na garnek ok 5 litrów-''gnat '' z kury,kawałek wolowego,udko z kurczaka,szyjka z kurczaka lub gęsi,4 marchewki,2 pietruszki,pól małego selera,kawałek pora ( dość spory),kawałek kapusty włoskiej,liśc laurowy,2 ziela,ząbek czosnku,mała cebula,sól ,jedna kostka rosołowa,
    .Dodatkowo zielona pietruszka,Makaron nitki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosól domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnej wody wkładamy mięso i gotujemy ,zbieramy powstałe ''szumowiny'',wrzucamy ziele i liścia ,trochę solimy,gotujemy tak na bardzo małym ogniu tak z 1,5 h,potem dokładamy warzywa razem z czosnkiem i podsmażoną na ogniu cebulą razem z łupą,dodajemy kostkę i gotujemy dalej na małym ogniu ,aż warzywa zmiękną .Pod koniec Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy według instrukcji.
    Do miseczki dajemy makaron ,pokrojone warzywa (ja lubię dość dużo) szczególnie marchewki :),dodajemy parę kropel maggi i swieżo zmielony pieprz ,sypiemy zieloną pietruszką nalewamy rosól i gotowe :)
    Smacznego.

Porady

Magii nie dajemy do gotującego sie rosołu ,ponieważ rosól ciemnieje .Dopiero w misce doprawiamy. Najlepszy rosół jest taki który długo sie gotuje na mini ogniu.Jak mam daję jeszce liście selera, i zieloną pietruszkę całe gałazki ..wtedy dopiero jest pyszny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować