Dodatkowo: • truskawki do dekoracji • mały słoik dżemu porzeczkowego do przesmarowania rolady • pół tabliczki białej i gorzkiej czekolady startej na tarce do dekoracji
Roladowy torcik ( na mniejszą tortownicę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka ubić z wodą, cukrem i szczyptą soli. Mąkę krupczatkę i ziemniaczaną przesiać przez sito, połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej masy, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 200 stopni ok. 6-8 minut. Ciasto przełożyć na wilgotną ścierkę i zrolować, rozłożyć przesmarować dżemem i ponownie zrolować. Pokroić na małe kawałki. Masa truskawkowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, truskawki zmiksować blenderem i dodawać po trochu do masy maślanej nie przerywając ucierania. Odstawić do lodówki. Pianka czekoladowa: Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać prawie stężoną galaretkę i przesiane przez sito kakao. Dno tortownicy i boki wyłożyć roladami. Na to wyłożyć masę truskawkową, pokrojone świeże truskawki i prawie stężoną piankę czekoladową. Na wierzch poukładać truskawki i przyozdobić tartymi czekoladami. Ciasto wstawić na 6 godzin do lodówki.
Komentarze