Malinowa chmurka - przepis na tortownicę

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które jest dobrze znane. Przepis który podam nie jest moim oryginalnym przepisem a zasięgniętym z internetu z moimi małymi zmianami ze względu na wielkość tortownicy którą użyłam do wypieku. Ciasto bardzo smaczne nie za słodkie a dzięki malinom i galaretce orzeźwiające, polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    5 żółtek
    20 dag mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    15 dag masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Galaretka malinowa:
    50 dag świeżych malin
    4 galaretki malinowe
    4 szklanki wody

    Krem śmietankowy:
    600 ml śmietanki kremówki
    250 ml serka mascarpone
    1,5 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    2-3 łyżki cukru pudru

    Beza:
    5 białek
    20 dag cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    opakowanie płatków migdałowych - ok. 60 dag

    Forma: tortownica 23/35 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowa chmurka - przepis na tortownicę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Że wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąka i wylizyc na blaszke wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. Beza:
    Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier ubić do białości a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę najlepiej taka aby można było łatwo ją wyciągnąć bez odwracani - u mnie tortownica. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, beże pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie gdy będą tężec dodać maliny i wymieszać, wyłożyć na ciasto kruche. Wstawić do lodówki aby galaretka się zastygła.
  • 4. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozmieszac z wodą i pozostawić do napęcznienia, a następnie wstawić do garnka z ciepłą wodą aby się rozpuściła.
    Śmietankę ubić z cukrem dodać serek mascarpone i wymieszać, dodać żelatynę, wymieszac. Wyłożyć na galaretkę, nakryć bezą i wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy będzie się łatwiej kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować