Malinowa chmurka - przepis na tortownicę

  • wyświetlono: 293 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto które jest dobrze znane. Przepis który podam nie jest moim oryginalnym przepisem a zasięgniętym z internetu z moimi małymi zmianami ze względu na wielkość tortownicy którą użyłam do wypieku. Ciasto bardzo smaczne nie za słodkie a dzięki malinom i galaretce orzeźwiające, polecam.

Magster
  • 24 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche:
5 żółtek
20 dag mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
15 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka malinowa:
50 dag świeżych malin
4 galaretki malinowe
4 szklanki wody

Krem śmietankowy:
600 ml śmietanki kremówki
250 ml serka mascarpone
1,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki cukru pudru

Beza:
5 białek
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie płatków migdałowych - ok. 60 dag

Forma: tortownica 23/35 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa chmurka - przepis na tortownicę

  • 1. Ciasto:
    Że wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąka i wylizyc na blaszke wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. Beza:
    Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier ubić do białości a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę najlepiej taka aby można było łatwo ją wyciągnąć bez odwracani - u mnie tortownica. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, beże pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie gdy będą tężec dodać maliny i wymieszać, wyłożyć na ciasto kruche. Wstawić do lodówki aby galaretka się zastygła.
  • 4. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozmieszac z wodą i pozostawić do napęcznienia, a następnie wstawić do garnka z ciepłą wodą aby się rozpuściła.
    Śmietankę ubić z cukrem dodać serek mascarpone i wymieszać, dodać żelatynę, wymieszac. Wyłożyć na galaretkę, nakryć bezą i wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy będzie się łatwiej kroiło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

świętaMalinyciasto z owocamiCiasto z galaretkąimieninyciasto z malinamicoś do kawymalinowa chmurka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Malinowa Chmurka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Malinowa Chmurka

To ciasto podbiło moje serce dawno...

Malinowa chmurka

Dodane przez: dragonik7

Malinowa chmurka

Ten, kto próbował tego ciasta choć...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Karina253

Ciasto malinowa chmurka

Kruchy spód, duża ilość malin w...

Malinowa chmurka na zimno

Dodane przez: juchab

Ciasto malinowa chmurka na zimno

Bardzo lekkie i puszyste ciasto....

Malinowa chmurka

Dodane przez: rzelkazag

Malinowa chmurka

Ciasto ma w sobie to "coś". Wspaniale...

ciasto

Dodane przez: goshia

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto którym wszyscy będą zachwyceni

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE