RYŻOWY MOCNO CZEKOLADOWY TORCIK (porcja na kwadratową tortownicę)

4.5 (167 ocen)

Chyba nie ma na świcie osoby, która nie lubi czekolady. Dla wszystkich, którzy ją kochają ten torcik jest idealny. Zestawienie trzech czekoladowych mas zaspokoi każde nawet najbardziej wybredne podniebienie.Torcik wymyśliłam eksperymentując z czekoladą. Smakował wszystkim domownikom i znajomym.

Składniki:

  • biszkopt z 3 jaj: 3 jaja, po 10dag mąki i cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietana kremówka 30% 660ml
    śmietana 18% 400ml
    2 czekolady białe
    2 czekolady mleczne
    2 czekolady deserowe
    batony ryżowe oblane czekoladą 6-8szt.
    4,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryżowy mocno czekoladowy torcik (porcja na kwadratową tortownicę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt z 3 jaj: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej na sztywno. Potem dodajemy żółtka, ubijamy, na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.Pieczemy ok.30min w temp. 160-175stopni.
    Śmietany mieszamy, dzielimy na 3 części. Po kolei podgrzewamy każdą część i rozpuszczamy w każdej po 2 czekolady. Czekoladowe śmietanki odstawiamy do lodówki na min. 6gdzin. Po tym czasie przygotowujemy 3 porcje żelatyny -1,5 łyżeczki rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody i studzimy. Wyjmujemy śmietankę z czekoladą deserową i chwilę ubijamy mikserem (ok.3 min, potem wlewamy żelatynę kierując jej strumień na pracujące końcówki miksera, dzięki czemu nie powstaną grudki. Śmietankę rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie i odstawiamy do lodówki na 10min. Tak samo postępujemy z śmietanką mleczną. Przed przygotowaniem ostatniej warstwy ze śmietanki białej, kroimy batony na części. Każda część ma odpowiadać wielkością kawałkowi ciasta, jaki chcemy uzyskać po pokrojeniu. Przygotowujemy śmietankę białą i na niej układamy pokrojone batony ryżowe, lekko je wciskając. Między poszczególnymi kawałkami zostawiamy niewielkie przerwy potrzebne na pokrojenie torcika. Odstawiamy do zastygnięcia na minimum 6godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować