ROLADKI PO INDONEZYJSKU

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i delikatna rolada jako dodatek do pieczywa i jako przekąska do zimnego bufetu.Dodatek sosu indonezyjskiego i gałki muszkatołowej nadaje mięsu wspaniałego smaku i aromatu.

Składniki:


  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
    12 szt.moreli suszonych
    3 łyżki żurawiny suszonej
    2 łyżki masła
    sól,pieprz,czosnek granulowany,gałka muszkatołowa,sos indonezyjski do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Dania mięsne

Roladki po indonezyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wyjąć polędwiczki.Każdy filet przeciąć wzdłuż po grubości nie docinając do końca aby uzyskać większy kawałek mięsa,delikatnie rozbić z dwóch stron,przyprawić solą,pieprzem,polać sosem indonezyjskim i odstawić na 0,5 godz.w chłodne miejsce.

  • 2.
    Wyjęte polędwiczki rozdrobnić blenderem,morele pokroić w większą kostkę.Całość przełożyć do miski,wsypać żurawinę,włożyć masło,przyprawić do smaku przyprawami oraz sosem i wyrobić gładką masę.
  • 3. Rozłożyć zamarynowane filety,na każdy ułożyć połowę farszu z owocami i zwinąć w roladę.Całość zawinąć dość ciasno w papier do pieczenia,związując końcówki papieru bawełnianą nicią.
  • 4. Na blaszkę do pieczenia wlać 2 szk.wody,wyłożyć papierem,ułożyć zawinięte roladki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 30 min.z każdej strony.Pozostawić zawinięte w papierze do przestudzenia.
  • roladki po indonezyjsku 5. Po przestudzeniu odwinąć z papieru.
  • roladki po indonezyjsku 6.
    Można też ułożyć pokrojoną na półmisku,ozdobić i zalać galaretą.W każdej postaci smakuje wybornie i pięknie prezentuje się nawet na świąteczno niedzielnym stole.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować