Roladki drobiowe po meksykańsku

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ciekawy pomysł na obiad inny niż zwykle. Roladki z kurczaka często goszczą w mojej kuchni i chyba nigdy nam się nie znudzą, gdyż można je przygotować na bardzo wiele sposobów. Dziś polecam zawijańce drobiowe wypełnione farszem meksykańskim i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Palce lizać!

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    300ml bulionu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    pół szklanki mąki

    Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

    olej do smażenia
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Farsz:
    6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette)
    pół awokado
    1/3 czerwonej papryki
    1/3 żółtej papryki
    1 małą papryczka chili
    pół czerwonej cebuli
    pół pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki drobiowe po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na początku... 1. Papryki, awokado i cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili oraz pietruszkę drobno siekamy .Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • Cz2. 2. Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki.Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i przyprawiamy solą oraz pieprzem.Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego oraz układamy pełną łyżkę farszu.Mięso z farszem zwijamy w roladki.
  • Cz3 3. Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, aby powstały zgrabne rolady.Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na rumiany kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać.Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz po dwie kuli ziela angielskiego i pieprzu. Zagotowujemy.
  • Cz4 4. Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki .Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos nie jest dość gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować