Rolada wiśniowa z musem kawowo-czekoladowym

0 (0 ocen)

Pyszny deser z wiśniami, który podbije smakiem podniebienie każdego. Przepis dostałam od koleżanki, która podała roladę na imprezie. Goście byli zachwyceni.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy (rolada)
    5 umytych jaj
    80 g cukru
    50 g mąki pszennej
    10 g mączki ziemniaczanej
    30 g kakao

    Wiśnie w kisielu
    1 kompot z wiśni
    2 łyżki mączki ziemniaczanej
    50 ml wody
    skórka otarta z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
    sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
    2 łyżki cukru

    Mus z czekolady mlecznej z nutką kawy
    40 g cukru
    80 g żółtek
    20 ml espresso
    250 g mlecznej czekolady
    8 g żelatyny
    15 ml wody
    400 g ubitej śmietany 30%

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada wiśniowa z musem kawowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy
    Jaja ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą pianę.
    Mąkę, mączkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito i stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia. Wycinamy 2 podłużne paski z biszkoptu (jeden musi być trochę szerszy od drugiego).
  • 2. Wiśnie w kisielu
    Kompot z wiśni przecedzamy do garnka i gotujemy. Wiśnie odstawiamy.
    2 łyżki mączki ziemniaczanej mieszamy z 50 ml wody i mieszamy do uzyskania zawiesiny. Do kompotu dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, następnie dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy. Gdy kompot się zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zawiesinę z mączki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszając trzepaczką (tak jak przy gotowaniu kisielu). Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wystudzone wiśnie, wszystko delikatnie mieszamy. Wiśnie w kisielu odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Mus z czekolady mlecznej z nutką kawy
    Żółtka, cukier i espresso mieszamy w misce, następnie całość ubijamy za pomocą trzepaczki na parze do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml wody, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do żółtek z cukrem i espresso dodajemy dobrze rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Łączymy wszystkie składniki, następnie, gdy składniki uzyskają temperaturę około 40°C, łączymy z ubitą śmietanką. Formę do rolady wykładamy folią spożywczą. Na dno formy wykładamy pierwszą część musu i wstawiamy do zamrażalnika. Gdy mus stężeje, wyjmujemy foremkę z zamrażalnika, na mus wykładamy część wiśni w kisielu (wiśnie układamy wzdłuż całej rolady), pozostałe wiśnie pozostawiamy do podania na talerzu. Na wiśnie nakładamy węższy pasek wycięty z biszkoptu. Na biszkopt wylewamy drugą warstwę musu z mlecznej czekolady. Na sam koniec nakładamy szerszy pasek wycięty z biszkoptu. Roladę wkładamy do zamrażalnika na mniej więcej 1-1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować