Rolada wiśniowa

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Prosta w wykonaniu, przepysznie orzeźwiającą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek L,
    7 łyżek drobnego cukru,
    6 łyżek mąki pszennej,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia;

    Krem:
    300 ml puree z wiśni (zblendowane owoce),
    1 galaretka wiśniowa,

    330 ml śmietanki 30%,
    250 g serka maskarpone,
    2 łyżki cukru pudru;

    Dodatkowo:
    100 g mlecznej czekolady,
    70 ml śmietanki 30%,
    Dodatkowe wiśnie do dekoracji i do środka rolady,
    100 ml śmietanki 30%,
    1 łyżka cukru pudru.
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Przygotuj ciasto na biszkopt,piecz na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika w temperaturze 170*C przez 15 minut.
    Gorący biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwiń jak roladę,wystudź.
  • 2. Krem:
    Puree z wiśni zagotuj,wsyp galaretkę i dobrze wymieszaj.Wystudź do lekkiego stężenia.
    Śmietankę,serek i cukier puder ubij na sztywno.Dodaj zimne puree i delikatnie wymieszaj.Masa powinna pozostać stabilna.

    Rozwiń biszkopt,zdejmij ściereczkę.Na cieście rozsmaruj krem wiśniowy.Ułóż rządek wiśni i zwiń roladę.Odłóż do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Czekoladę i śmietankę umieść nad kąpielą wodną,podgrzej,rozpuść na gładką polewę.Przestudź i polej zastygniętą roladę.
    Ubij śmietanę z łyżką cukru pudru,udekoruj roladę rozetkami bitej śmietany i wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować