Rolada wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Przygotuj ciasto na biszkopt,piecz na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika w temperaturze 170*C przez 15 minut.
Gorący biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwiń jak roladę,wystudź.
2.Krem:
Puree z wiśni zagotuj,wsyp galaretkę i dobrze wymieszaj.Wystudź do lekkiego stężenia.
Śmietankę,serek i cukier puder ubij na sztywno.Dodaj zimne puree i delikatnie wymieszaj.Masa powinna pozostać stabilna.
Rozwiń biszkopt,zdejmij ściereczkę.Na cieście rozsmaruj krem wiśniowy.Ułóż rządek wiśni i zwiń roladę.Odłóż do lodówki na kilka godzin.
3.Czekoladę i śmietankę umieść nad kąpielą wodną,podgrzej,rozpuść na gładką polewę.Przestudź i polej zastygniętą roladę.
Ubij śmietanę z łyżką cukru pudru,udekoruj roladę rozetkami bitej śmietany i wiśniami.
Komentarze