ROLADA WAFLOWA

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

bardzo ciekawy smak

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 wafle suche tortowe kwadratowe
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
    0,5 kg pieczarek
    1 mała posiekana cebulka
    czosnek granulowany
    sól i pieprz do maku
    1 jajko
    kasza manna lub bułka tarta do zagęszczenia
    PANIERKA:
    1 jajko rozmącone
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada waflowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić na masełku z odrobiną oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, usmażyć i wystudzić. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki z cebulą, przyprawy, zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę manną.
    Masę wyłożyć na wafle, odstawić na 20 minut. Potem zwijać w roladę.
    Ja na jednym waflu rozsmarowałam masę mięsną, przykryłam drugim waflem i odczekałam, aż wafle przejmą wilgoć z mięsa. Wówczas zwinęłam w roladę.
    Potem kroiłam w grubsze plastry i panierowałam w rozmąconym jajku i bułce tartej, usmażyłam na rumiano. Kilka minut przed podaniem wstawiłam do nagrzanego piekarnika, aby doszły.

Porady

Można też każdy wafel pokroić na 4 kwadraty i nakładać farsz, wtedy otrzymamy małe roladki, które panierujemy i smażymy. Z dwóch wafli otrzymamy 8 roladek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować