2 wafle suche tortowe kwadratowe
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
0,5 kg pieczarek
1 mała posiekana cebulka
czosnek granulowany
sól i pieprz do maku
1 jajko
kasza manna lub bułka tarta do zagęszczenia
PANIERKA:
1 jajko rozmącone
bułka tarta
Rolada waflowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę zeszklić na masełku z odrobiną oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, usmażyć i wystudzić. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki z cebulą, przyprawy, zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę manną.
Masę wyłożyć na wafle, odstawić na 20 minut. Potem zwijać w roladę.
Ja na jednym waflu rozsmarowałam masę mięsną, przykryłam drugim waflem i odczekałam, aż wafle przejmą wilgoć z mięsa. Wówczas zwinęłam w roladę.
Potem kroiłam w grubsze plastry i panierowałam w rozmąconym jajku i bułce tartej, usmażyłam na rumiano. Kilka minut przed podaniem wstawiłam do nagrzanego piekarnika, aby doszły.
Porady
Można też każdy wafel pokroić na 4 kwadraty i nakładać farsz, wtedy otrzymamy małe roladki, które panierujemy i smażymy.
Z dwóch wafli otrzymamy 8 roladek
Komentarze