Rolada makowa z kremem budyniowym

4.5 (201 ocen)

Roladę z makiem i kremem robię na Święta

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka -4 szt
    mąka - 4 łyżki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    cukier - 4 łyżki
    mak suchy mielony - 4 łyżki
    kakao - 1 łyżeczka
    tłuszcz do blachy
    KREM
    budyń śmietankowy- 1 opak
    masło - 200 g
    mleko -400 ml
    cukier - 2,5 łyżki
    DODATKOWO
    gorzka czekolada- 0,5 opak
    miód -2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada makowa z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Ubić pianę na sztywno z cukrem.
  • 3. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać.
  • 4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać.
  • 5. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm).
  • 6. Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia.
  • 7. KREM BUDYNIOWY
    Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować.
  • 8. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać.
  • 9. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować.
  • 10. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem.
  • 11. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą.
  • 12. Roladę rozwinąć, posmarować kremem budyniowym i ponownie zwinąć w rulon.
  • 13. Roladę posmarować miodem i posypać wiórkami czekoladowymi Odstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować