Rolada kakaowa z orzechową pralinką

0 (0 ocen)

Roladę przygotowałam na Dzień Babci:) To moja pierwsza masa cygaretkowa więc wzór może niezbyt imponujący ale się wyrobię:)zapraszam:)

Składniki:

  • Masa pralinowa:

    70 g orzechów laskowych
    70 g cukru

    Biszkopt:

    2 jajka
    2 łyżki+1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    1/2 szklanki cukru

    Masa cygaretkowa:

    25 g miękkiej margaryny tortowej
    25 g cukru pudru
    25 g białka ( z jajka rozm. M)
    25 g mąki

    Masa do rolady:

    250 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżeczki cukru
    120 g miękkiej margaryny tortowej
    sok z 1/2 małej cytryny
    1 łyżka cukru pudru
    masa pralinowa

    Dodatkowo:
    12-15 sztuk suszonych moreli

    Blaszka 34*30cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Rolada Desery Biszkopty

Rolada kakaowa z orzechową pralinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa pralinowa:

    Orzechy wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i uprażyć co chwilkę potrząsając blachą. Następnie wysypać na suchą i czystą ściereczkę i zdjąć skórkę.
  • cukier roztopić 2. Na patelnię wysypać cukier i roztopić go do jasnozłotej barwy ( nie mieszać łyżką, można delikatnie wstrząsnąć patelnią)
  • wymieszane orzechy z karmelem ostudzić 3. Do upalonego cukru wrzucić orzechy i potrzymać na ogniu jeszcze jakąś minutę, tak aby orzechy połączyły się z karmelem. Przelać na papier do pieczenia i ostudzić. Następnie połamać na mniejsze kawałki o zmielić w blenderze.
  • masę cygartekowa fantazyjnie wycisnąć i odłożyć do lodówki 4. Masa cygartekowa:

    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas nie przerywając ucierania dodać białko i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać mąkę i połączyć ją z resztą składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprychy wyciskać wzory.Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
  • suche składniki biszkoptu 5. Biszkopt:

    Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć.
  • do masy jajecznej dodać suche składniki 6. Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać.
  • wylać na masę cygaretkowa 7. Powstałą masę delikatnie wylać na masę cygaretkową i delikatnie rozsmarować. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, delikatnie obrócić biszkopt wzorem do góry i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.
  • 8. Masa do rolady:

    Z przewidzianego mleka odlać 50 ml mleka i dodać do niego budyń i cukier. Wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do ugotowanego mleka wlać mieszankę i cały czas mieszając pogotować aż budyń zgęstnieje. Przełożyć do zlewu z zimną wodą i dobrze ostudzić ( przykryć folią aby nie powstał kożuch).
  • do masy budyniowej dodać masę pralinową 9. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń i mieszać cały czas mikserem. Na koniec dodać zmieloną masę pralinową i delikatnie ale dokładnie mieszać.
  • nałożyć nadzienie i zwinąć 10. Wykonanie:

    Roladę rozwinąć. Rozsmarować na niej krem i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele. Ciasno zwinąć. Odłożyć na całą noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Masa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować