Rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę, drożdże i cukier rozcieramy.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, margarynę, żółtka, cukier waniliowy i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładką masę.
3.Miskę oprószamy mąką, wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
4.Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy trójkąty. Na podstawę trójkąta nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy ciasto od podstawy ku wierzchołkowi. Formujemy rogaliki.
5.Blaszkę natłuszczamy i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
6.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Zamiast powideł możemy dodać marmoladę lub inną ulubioną konfiturę. Z podanej porcji wyszły mi trzy blaszki rogalików. Moja blacha ma wymiary 23x38 cm
Komentarze