Rogaliki z powidłami

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Smakują nawet po kilku dniach. Przepis pochodzi z opakowania mąki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
    20 dag margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    3/4 szkl. śmietany
    5 dag drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę, drożdże i cukier rozcieramy.
  • 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, margarynę, żółtka, cukier waniliowy i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładką masę.
  • 3. Miskę oprószamy mąką, wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • 4. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy trójkąty. Na podstawę trójkąta nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy ciasto od podstawy ku wierzchołkowi. Formujemy rogaliki.
  • 5. Blaszkę natłuszczamy i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
  • 6. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast powideł możemy dodać marmoladę lub inną ulubioną konfiturę. Z podanej porcji wyszły mi trzy blaszki rogalików. Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować