Kruche rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w misce należy wymieszać mąkę, mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy, margarynę, jajka, olej. należy zagnieść ciasto jak na kruche. ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny żeby odpoczęło i schłodziło się.
2.ciasto rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty. na każdy kawałek nakładamy powidła czy np. czekoladę i zwijamy z szerszego końca do wierzchołka.
3.rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbitym białkiem.
4.pieczemy 15 min w temp. 180 stopni. piekarnik oczywiście nagrzewamy wcześniej.
5.na hit zasługuje coś smacznego, niebagatelnego, z łatwością dostępnych produktach, coś co zawsze wychodzi i zawsze zaskakuje. takie właśnie są te rogaliki a z każdym nadzieniem jakby inne choć wciąż takie same. są tak proste że nawet tak zwana " noga z pieczenia" jak zrobi według przepisu to wyjdą.
polecam paniom i panom którzy chcą oczarować teściowe- podziała :)
Porady
możemy obsypać rogaliki cukrem pudrem ale i bez cukru są smakowite
Komentarze