kruche rogaliki z powidłami

4.98 (196 ocen)

dostałam od bratowej. piszę kruche, robię z drożdżami a wychodzą jak półfrancuskie. w każdym razie godne uwagi i proste.

Składniki:

  • składniki:
    1/2 kg maki
    2 jajka
    2 łyżki stołowe cukru
    1 łyżka oleju
    cukier waniliowy
    11 łyżek stołowych mleka
    kostka drożdży(10 dkg)
    1 margaryna
    powidła śliwkowe lub twarda marmolada lub kawałki jabłka, a nawet kostka czekolady
Wystaw ocenę:

4.98 (196 ocen)

Kruche rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w misce należy wymieszać mąkę, mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy, margarynę, jajka, olej. należy zagnieść ciasto jak na kruche. ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny żeby odpoczęło i schłodziło się.
  • image-1w24g2t 2. ciasto rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty. na każdy kawałek nakładamy powidła czy np. czekoladę i zwijamy z szerszego końca do wierzchołka.
  • image-1iu7wec 3. rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbitym białkiem.
  • image-1lr8xhb 4. pieczemy 15 min w temp. 180 stopni. piekarnik oczywiście nagrzewamy wcześniej.
  • 5. na hit zasługuje coś smacznego, niebagatelnego, z łatwością dostępnych produktach, coś co zawsze wychodzi i zawsze zaskakuje. takie właśnie są te rogaliki a z każdym nadzieniem jakby inne choć wciąż takie same. są tak proste że nawet tak zwana " noga z pieczenia" jak zrobi według przepisu to wyjdą.
    polecam paniom i panom którzy chcą oczarować teściowe- podziała :)

Porady

możemy obsypać rogaliki cukrem pudrem ale i bez cukru są smakowite

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować