Rogaliki krucho - drożdżowe z powidłami

4.46 (201 ocen)

pyszne i dość szybkie w przygotowaniu, bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Polecam do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Składniki na ok. 18-20 sztuk:

    1/2 kg mąki
    pół szklanki* cukru
    1 jajko + 1 żółtko
    1 kostka (250 g) margaryny
    pół szklanki* gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    50 g (pół kostki) drożdży + łyżeczka cukru

    powidła śliwkowe
    cukier puder do posypania

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.46 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki krucho - drożdżowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę lekko podgrzać (można użyć kuchenki mikrofalowej). Dodać do niej rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypać mąkę i cukier. Wbić jajko i żółtko, dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko posiekać nożem a następnie dodać podrośnięty rozczyn drożdży. Wszystko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką.
    Ciasto cienko rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na 8 równych trójkątów. Przy szerszej stronie trójkąta nałożyć powidła, zwinąć ciasto ku wierzchołkowi, tworząc rogalik.
    Uformowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 200 stopniach.
  • 3. Upieczone i wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować