Rogaliki krucho - drożdżowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę lekko podgrzać (można użyć kuchenki mikrofalowej). Dodać do niej rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać mąkę i cukier. Wbić jajko i żółtko, dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko posiekać nożem a następnie dodać podrośnięty rozczyn drożdży. Wszystko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką.
Ciasto cienko rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na 8 równych trójkątów. Przy szerszej stronie trójkąta nałożyć powidła, zwinąć ciasto ku wierzchołkowi, tworząc rogalik.
Uformowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 200 stopniach.
3.Upieczone i wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Komentarze