Rogaliki kajmakowe

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite rogaliki drożdżowe z masą krówkową

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rozczyn:
    100g świeżych drożdży
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    500ml mleka 3,2%

    Ciasto na rogaliki:
    ok. 1,5 kg mąki pszennej
    190g margaryny
    1 cukier wanilinowy
    150g cukru
    5 jajek
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    masa kajmakowa (krówkowa)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Rogaliki kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże, mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Ciasto: Margarynę rozpuścić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, jajka, margarynę i resztę składników. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 12 części (trójkątów). Na każdy trójkąt z szerszej strony nałożyć masę kajmakową i zawinąć rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki. Piec na złoty kolor w temp. 180’C. Wystudzone rogaliki przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Masa kajmakowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować