Rogaliki

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Rogaliki, które smakują każdemu. Co więcej są szybkie, ponieważ ciasta drożdżowego w tym przypadku nie odstawiamy do wyrośnięcia. Smacznego!!!

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki,
    - 200g masła
    - pół szklanki śmietany 18%
    - 50 g drożdży
    - 3 łyżki cukru
    - szczypta soli
    - 2 żółtka
    - 1 jajko
    - dżem, konfitura lub nutella
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy ze śmietaną na gładką masę, następnie wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do przesianej mąki i ugniatamy ciasto.
  • ciasto 2. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 4 równe kule. Każdą z kul rozwałkujemy na kształt koła i dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu układamy dżem lub nutellę i zwijamy w rogale.
  • rogaliki 3. Rogale układamy na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 min. Gotowe rogale posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować