Ciasto rabarbarowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Zostawić w zamrażalniku nawet na całą noc.
2.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Pocięty na kawałki (ok. 1 cm) rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.(Opcjonalnie do gotującego się rabarbaru można dodać odrobinę cukru żelującego).
4.Ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
5.Podpieczony, zimny spód ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy wystudzoną masę rabarbarową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze