Ciasto rabarbarowe z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciacho, rozpływające się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 2,5 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 250 g zimnego masła
    - 5 żółtek
    - 5 łyżek cukru
    MASA RABARBAROWA:
    - 1 kg rabarbaru, pokrojonego w kawałki
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżki bułki tartej
    PIANKA:
    - 5 białek, dużych
    - 200 g drobnego cukru do wypieków ( lub cukru pudru)
    - 2 budynie waniliowe (po 40g)
    - 1/2 szklanki oleju
    - cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rabarbarowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Zostawić w zamrażalniku nawet na całą noc.
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Pocięty na kawałki (ok. 1 cm) rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.(Opcjonalnie do gotującego się rabarbaru można dodać odrobinę cukru żelującego).
  • 4. Ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 5. Podpieczony, zimny spód ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy wystudzoną masę rabarbarową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
    Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować