0.5 kg mąki (może być potrzebne trochę więcej jeśli ciasto będzie za rzadkie),
1 szklanka mleka,
0,5 kostki drożdży,
3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli.
Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i drożdże, zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły rosnąć)
Do mąki dodajemy sól, rozczyn drożdżowy i olej, dokładnie wyrabiamy ( w razie czego podsypując mąką) do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy na chwilę, żebu ciasto podrosło.
2.
W tym samym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i cynamon i chwile podgrzewamy cały czas mieszając. (nie karmelizujemy!!)
3.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i kroimy na 8 części, każdą cześć smarujemy nadzieniem i zwijamy. układamy na wytłuszczonym pergaminie i pieczemy do zezłocenia (około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze