Rafaello na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Z litra mleka odlać szklankę, wsypać mąki i wymieszać.
2.Pozostałe mleko gotować na małym ogniu. Gdy mleko będzie ciepłe wsypać cukry i rozpuścić.Gdy mleko zacznie się gotować wlać odlane mleko z wymieszaną mąką, przykręcić ogień i wymieszać. Powinnyśmy otrzymać konsystencję budyniu.
3.Do ostudzonej masy dodać margarynę i utrzeć w misce na gładką masę.
4.Blachę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć miejsce przy miejscu krakersy a na nie połowę masy budyniowej i drugą warstwę krakersów i resztę masy. Posypać wiórkami i wklepać je lekko.
5.Przykryć ciasto folią aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin aby stężało.
Porady
Należy odczekać kilka godzin aż krakersy zmiękną (łatwiej kroić). Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Komentarze