Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

4.5 (177 ocen)

  • 10 min

Racuchy uwielbiam pod każdą postacią;) Tym razem spróbowałam dodać karmelizowane truskawki w miodzie. W smaku rewelacyjne! Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:

    serek waniliowy - 350 gramów
    mleko - 1 szklanka
    Jajko - 1 sztuka
    cukier (można pominąć;) - 1 łyżka
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    mąka - 2 szklanki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka


    Karmelizowane truskawki:

    truskawki - 450 gramów
    miód - 4 łyżki


    Smażenie:

    olej - 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko łączymy z serkiem waniliowym i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, aby odpoczęło.
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół lub plasterki - jak lubicie. Miód wlewamy do rondelka, podgrzewamy po chwili wrzucamy truskawki. Karmelizujemy przez około 2 minuty.
    Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki ciasta na jednego placka). Układamy gotowe racuchy na talerzu, a na wierzch kładziemy karmelizowane w miodzie truskawki.

Porady

Możecie karmelizować także w całości truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować