Rabarberkaka - ciasto z rabarbarem

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne szwedzkie ciasto z rabarbarem. A cynamonowa skorupka na wierzchu jest obłędnie pyszna :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 małe jajka
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/3 kostki zimnego masła
    400 g rabarbaru
    2 łyżki brązowego cukru
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Rabarberkaka - ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na cieście rozsypujemy pokrojony rabarbar. Na rabarbarze rozkładamy wiórki zimnego masła (polecam użycie łopatki do krojenia sera). Wierzch posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto możemy posypać delikatnie cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować