Qurrito (quesadilla z kurczakiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy na średniej wielkości paseczki, obtaczamy w przyprawach i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny (najlepiej na cała noc).
Kawałki kurczaka obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Wykładamy na talerz.
2.Ser żółty ścieramy na tarce, mozzarellę rwiemy na małe kawałki. Całą tortillę smarujemy sosem barbecue. Na połówce placka kładziemy kawałki kurczaka, posypujemy mieszanką serów i przykrywamy drugą częścią tortilli, dociskamy.
3.Patelnie grillową smarujemy niewielką ilością oliwy (np. pędzelkiem silikonowym) i rozgrzewamy. Złożoną na pół tortillę smażymy kilka minut, aż się zarumieni i pojawią się charakterystyczne paski. Podczas smażenia tortillę dociskamy łopatką, aby całość się "skleiła". Odwracamy tortillę i zarumieniamy drugą stronę.
Kroimy na kawałki, najlepiej nożykiem do pizzy.
Komentarze