Pożywne i wygodne do przygotowania danie kuchni meksykańskiej, zwłaszcza, gdy mamy wcześniej zrobiony farsz. Wystarczy podgrzać i gotowe.
Składniki:
duże tortille - 4 szt.
tarty żółty ser np. tarty cheddar - 1 szk.
FARSZ CHILI CON CARNE
wołowina - ½ kg
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
papryka czerwona - 1 szt.
papryczka chilli - ½ szt.
fasola czerwona - ½ puszki
kmin rzymski - ½ łyżeczki
sos sojowy - do smaku
pomidory bez skórki - ½ puszki
oliwa - 1 łyżka
sól - do smaku
Quesadillas z farszem chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania farszu chili con carne. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
2.Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam.
3.Na suchej patelni grillowej układam placek tortilli i podgrzewam go przez kilka sekund, zdejmuję i kładę na desce do krojenia. Układam na nim gorący farsz, posypuję tartym żółtym serem.
4.Na patelni kładę drugi placek i również go podgrzewam i gorący kładę na placek z farszem, lekko go dociskając.
5.Rozgrzewam piekarnik razem z blaszką do 180°C z włączoną funkcją grilla. Przygotowaną quesadillę delikatnie przekładam na gorącą blaszkę i wkładam do piekarnika na 3 minuty.
6.Podaję pokrojoną na trójkąty. W ten sam sposób postępuję z pozostałymi plackami tortilli.
Komentarze