Pyzy a"la gnochi z e szpinakiem i wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Pyszna wykwintna przekąska lub danie główne

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Pyzy a’la gnocch z nadzieniem szupinkowym i wędzonym łososiem
    Pyzy:
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    Odrobina soli

    Nadzienie
    400g szpinaku (może być mrożony)bardzo drobno posiekanego
    1 jako
    Łyża masła do podsmażenia
    Sól pieprz do smaku

    100gr cienkich plastrów wędzonego łososia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pyzy Przystawki

Pyzy a"la gnochi z e szpinakiem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PYZY:ziemniaki obrać połowę ugotować w osolonej wodzie –mogą to też być tzw. ziemniaki wczorajsze . zimne przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść.. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć nadmiar soku. Do ugotowanych ziemniaków dodać ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na ok 35 równych kawałeczków.

    Szpinak podsmażyć na maśle do jeszcze ciepłego dodać jajko-wymieszać, doprawić do smaku.
    Każdy kawałeczek ciasta nadziewać farszem i formować małe pyzy kształtem przypominające gnochi. Można posłuży się tez szprycą do nadziewania pamiętając o dokładnym zalepieniu dziurki po końcówce szprycy.
    Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować po wypłynięciu na wierzch ok 3 min.
    Po ugotowaniu odcedzić na sitku.
    Na każdej z pyz układać po kawałeczku wędzonego łososią,

Porady

OPCJONALNIE :można podawać z koperkiem i odrobiną sosu serowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować