Pyzy a"la gnochi z e szpinakiem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PYZY:ziemniaki obrać połowę ugotować w osolonej wodzie –mogą to też być tzw. ziemniaki wczorajsze . zimne przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść.. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć nadmiar soku. Do ugotowanych ziemniaków dodać ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na ok 35 równych kawałeczków.
Szpinak podsmażyć na maśle do jeszcze ciepłego dodać jajko-wymieszać, doprawić do smaku.
Każdy kawałeczek ciasta nadziewać farszem i formować małe pyzy kształtem przypominające gnochi. Można posłuży się tez szprycą do nadziewania pamiętając o dokładnym zalepieniu dziurki po końcówce szprycy.
Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować po wypłynięciu na wierzch ok 3 min.
Po ugotowaniu odcedzić na sitku.
Na każdej z pyz układać po kawałeczku wędzonego łososią,
Porady
OPCJONALNIE :można podawać z koperkiem i odrobiną sosu serowego.
Komentarze